07 feb, 14:35
2015
Vakredactie
Financieel
Huub Derksen

Welke hypotheek past bij jou?

Welke hypotheek past bij jou?

Als je een huis koopt sluit je meestal ook een hypotheek af. Kies je voor een hypotheek, houd dan bij je keuze rekening met wat bij jou past. Kies je voor een onafhankelijk adviseur of directe aanvraag bij een bank; welke voorwaarden gelden er mb.t. aflossen; hoe hoog zijn de advieskosten; is de rente concurrerend waardoor de maandlasten lager zijn, etc. Daarnaast krijg je met Nationale Hypotheek Garantie vaak korting op de rente en heb je bescherming tegen een mogelijke restschuld. In het verleden waren diverse hypotheekvarianten mogelijk. Denk daarbij aan de Spaarhypotheek, Beleggingshypotheek, Aflossingsvrije hypotheek en combinaties hiervan.

Annuïteitenhypotheek De overheid heeft dit aan banden gelegd, waarbij de Annuïteitenhypotheek de hoofdrol heeft gekregen. Bij deze variant betaal je iedere maand dezelfde bruto maandlast (rente + aflossing). In het begin is dit vooral rente en slechts voor een klein deel aflossing. In de loop van de tijd wordt het rentedeel steeds kleiner en los je dus steeds sneller af.

Voordelen: na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer, de rente die je betaalt mag je aftrekken bij de inkomstenbelasting en door dit fiscale voordeel begin je met lage netto maandlast. Nadelen: je netto maandlasten worden in de loop van de tijd steeds hoger, omdat je in het begin veel rente betaalt en weinig aflost en aan het eind weinig rente betaalt en veel aflost. Daardoor daalt je belastingvoordeel gedurende de looptijd.

Lineaire hypotheek Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Je bruto maandlast (rente + aflossing) is in het begin hoger. In de loop van de tijd daalt je maandlast doordat je steeds minder rente betaalt.

Voordelen: Naast de fiscale voordelen van de annuïteitenhypotheek geldt hiervoor dat de netto maandlasten dalen in de loop van de jaren, omdat je steeds minder rente betaalt en niet meer gaat aflossen. Nadelen: In het begin is je maandlast hoger en naast het aflossingsbedrag betaal je maandelijks rente. De maandelijkse rente (en de restantschuld) daalt door de aflossingen, dus je belastingvoordeel neemt in de loop van de tijd af.

Voor doorstromers geldt dat de bestaande hypotheken, zoals de beleggings-, spaar- en aflossingsvrije hypotheken, nog kunnen worden meegenomen. Ook hangt de best bij jou passende hypotheek altijd af van jouw persoonlijke situatie en de specifieke voorwaarden van een hypotheek. Neem dus altijd contact op met een adviseur om te bekijken wat voor jou het beste is.

Neem voor advies contact op via 0485-572129 of info@lambertblonk.nl