20 jul, 17:15
2020
Nieuws

Boerenacties zorgen woensdagochtend voor drukte op provinciale wegen

De boerenacties lijken woensdag te gaan zorgen voor een drukke ochtendspits op met name de provinciale wegen. Boeren vertrekken rond zes uur 's ochtends om te gaan demonstreren bij het kantoor van het RIVM in Bilthoven. Snelwegen zijn daarbij taboe. De politie heeft eerder gedreigd dat ze van de weg worden gehaald en dat ze een proces-verbaal krijgen.

In Noordoost-Brabant verzamelen boeren zich in Wanroij, Zeeland en Schaijk. Opstappunten in de rest van Brabant zijn nog niet bekend. Het gaat waarschijnlijk om plaatsen als Made en Oirschot. Een woordvoerder van Farmers Defence Force kon hierover maandagmiddag nog geen uitsluitsel geven. Eén ding wist hij wel zeker: "De animo is groot, al moet je dit altijd afwachten." Mogelijk wordt het in de avondspits ook drukker dan normaal.

'Onbetrouwbare cijfers'
De actie bij het RIVM is gericht tegen de 'onbetrouwbare cijfers' die het instituut volgens de boeren aanlevert. In Brabant zijn geen doelwitten en bij de opzet van de acties wordt overleg gevoerd met de politie en Veiligheidsregio's, zo stellen FDF-woordvoerders.

Eind vorig jaar zorgden tractoren voor veel oponthoud op de snelwegen bij demonstraties tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de provincie. De politie kondigde 7 juli aan dat voortaan ingegrepen wordt omdat tractoren nu eenmaal niet op de snelweg mogen rijden.

Minder eiwit in voer
Boeren verzetten zich tegen een nieuwe maatregel van minister Carola Schouten van Landbouw. Minder eiwit in het voer leidt volgens haar tot minder stikstofuitstoot. Zowel FDF als de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland vindt dit plan onacceptabel.

Ondanks bijna dagelijkse acties bij verschillende bedrijven, Omroep Brabant in Son en de krantendrukkerij in Best is de minister niet van plan haar voornemen terug te draaien. FDF besloot daarop om 22 juli uit te roepen tot ‘woensdag actiedag’. Wat Brabant betreft, betekent dit dat het reguliere verkeer ’s ochtends vroeg veel boeren op de weg kan tegenkomen.

LEES OOK: Boeren willen woensdag oprukken naar het RIVM om 'stikstofsjoemelcijfers'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »