18 mrt, 17:30
2014
Algemeen
Graafs Museum

Bossche School architect Jan de Jong weekend in Grave

Grave - Het Graafs Museum organiseert een Jan de Jong – Bossche School weekend ter afsluiting van de tentoonstelling ‘Jan de Jong: Bossche School in Grave’ op zaterdag 22 en zondag 23 maart. Een rondleiding door het woonhuis van Jan de Jong, rondwandelingen langs bouwwerken van Jan de Jong in Grave en een autoroute langs Jan de Jong highlights maken er een prachtig architectuur weekend van in Grave en omstreken. Grave vormt een staalkaart van het oeuvre van deze architect. Jan de Jong heeft tientallen huizen, van arbeiderswoning tot herenhuis in Grave gebouwd en ook de Mariakapel aan de doorgaande weg is van zijn hand.

Architectuurpublicisten De architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma wijden al meer dan drie decennia zich aan de architectuur in het algemeen en de Bossche School architectuur in het bijzonder. Dit Jan de Jong weekend komen zij vanuit Haarlem twee dagen naar Grave om publiek meer inzicht te geven in de wereld van de Bossche School en architect Jan de Jong. Om te beginnen met een lezing op zaterdag om 13.00 uur waarin zij uitweiden over de ontwikkeling die Jan de Jong als architect maakte, van ‘gewone’ architect naar een Bossche School architect van uitzonderlijke kwaliteit. Hilde en Ids schreven een aantal mooie boekwerken over de Bossche School en Jan de Jong: dit weekend signeren Hilde en Ids deze boekwerken.

Architectuurwandelingen Tijdens wandelingen dit weekend worden tientallen Bossche School panden, voor het overgrote deel van Jan de Jong, besproken. Op zowel zaterdag (14.30 uur) als zondag (13.00 uur) wordt een wandeling door de binnenstad georganiseerd. Bijzonder is het feit dat een bewoner aan de Hoofschestraat zijn herenhuis openstelt speciaal voor deze rondleidingen, waardoor bezoekers de sfeer van een Jan de Jonghuis van binnen kunnen ervaren. Zondagmiddag (15.00 uur) gaat de wandeling naar Grave-West (wijken Bikkelkamp en Zittert) waar Jan de Jong in de jaren vijftig tientallen woonhuizen ontwierp in de eerste woonwijken buiten de vestingstad Grave.

Jan de Jong woonhuis In het woonhuis van Jan de Jong in Schaijk, nog steeds bewoond door zijn 96-jarige weduwe, zijn er dit weekend rondleidingen. Deze rondleidingen zijn op aanmelding via het Graafs Museum, zaterdag en zondag om 10.45 uur en 12.00 uur beginnen de rondleidingen, en kunnen worden gecombineerd met de activiteiten in het Graafs Museum.

Autoroute Jan de Jong In het Graafs Museum kan ook een autoroute worden gekocht waarmee een rondrit wordt gemaakt van Grave, via Reek (oa graf van Jan de Jong), langs het woonhuis van Jan de Jong naar Schaijk (oa gemeentehuis door Jan de Jong) naar het museum voor vlakglas- en emaillekunst dat is gevestigd in een Bossche School pand. Deze route is beschikbaar vanaf 10 maart.

Aanmeldingen voor de rondleiding door het Jan de Jong woonhuis via info@graafsmuseum.nl Het Graafs Museum (St Elisabethstraat 10A te Grave) is tijdens het Jan de Jong weekend extra ruim geopend van 10.00 tot 17.00 uur, normaliter van 13.00 tot 17.00 uur van woensdag tot en met zondag. Meer informatie www.graafsmuseum.nl