04 jul, 21:09
2020
Nieuws

Boze boeren bezetten hoofdkantoor Jumbo Veghel, 60 trekkers op terrein

Boze boeren zijn zaterdagavond bijeengekomen bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Er zijn ongeveer zestig trekkers aanwezig bij de spontane actie.

De boeren zijn met hun trekkers het terrein van het distributiecentrum van de supermarktketen opgereden. Daar is inmiddels ook de politie aanwezig.

Het protest begon met ongeveer veertig trekkers maar in kleine groepjes kwamen er steeds meer demonstranten bij, onder meer uit Hilvarenbeek en Wanroij.

Onder de boeren ging ook het gerucht dat de ME onderweg was. Een woordvoerder van de politie wilde hier niet op ingaan. "We gaan ervan uit dat de boeren nu een platform hebben en daarna vanzelf weer weggaan. Maar details over politie-inzet geven we niet."

Farmers Defence Force
Het gaat onder meer om boeren die zijn aangesloten bij de actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Het logo van deze actiegroep staat onder meer op kleding en vlaggen.

"Het protest is echter geen initiatief van FDF", vertelt veehouder Joop Bosmans uit Hilvarenbeek. "Het gaat om een wilde actie, waar ook boeren van andere organisaties bij betrokken zijn. We staan hier omdat de overheid onhaalbare eisen aan de boeren stelt. We zitten in Den Haag wel via onze collectieven aan tafel, maar er wordt niet naar ons geluisterd. Onze plek aan de tafel daar is een zoethoudertje. Wij hebben alternatieve stikstofplannen, maar die worden niet bekeken."

De actiebereidheid onder de boeren is groot, volgens Bosmans. "Ik sluit verdere spontane acties dan ook niet uit. We hebben nu voor de Jumbo gekozen, omdat de stikstofmaatregelen ons hoe dan ook geld kosten. Dat betekent dat we ook meer moeten krijgen voor onze producten. Het geld moet ergens vandaan komen."

Friteskar
De sfeer is gemoedelijk, de boeren drinken koffie, praten met elkaar en af en toe wordt er getoeterd. De actievoerders hebben zelfs een speciale friteskar aan laten rukken, die rond halfelf aankwam.

"Als de boeren na hun maaltijd weer weggaan, zullen we ze begeleiden om te zorgen dat het veilig gaat", zegt de officier van dienst van de politie die ter plaatse is. "Eventueel begeleiden we ze op de snelweg."

Terrein afgegrendeld
Het personeel van Jumbo lijkt het terrein niet te kunnen verlaten. Bij de supermarktketen was niemand bereikbaar voor een reactie.

Vrijdag voerden boze boeren ook al actie. Ze blokkeerden toen de snelweg bij Liempde.

LEES OOK: Boze boeren spontaan de weg op om actie te voeren: 'We hebben ons punt gemaakt'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »