08 okt, 10:41
2016
Vakredactie
Verzorging
Maasziekenhuis Pantein

Geboortefotografie in Maasziekenhuis Pantein

Het eerste levensmoment van een kind is een speciaal en intens moment. Een moment dat ouders vaak in een roes beleven. Steeds meer ouders hebben de wens om een fotoreportage te laten maken van de geboorte van hun kind, zodat ze de emoties en sfeer aan de hand van foto’s in alle rust kunnen herbeleven.

Maasziekenhuis Pantein werkt al geruime tijd samen met gespecialiseerde geboortefotografen die de bevalling in de kraamsuites vastleggen. Het ziekenhuis is onlangs gestart met een proef waarbij geboortefotografen ook in de operatiekamer (OK) foto’s mogen maken. Ook ouders van kinderen die via een geplande keizersnede ter wereld komen kunnen nu met een professionele fotoreportage terugkijken op het bijzondere moment van geboorte. Dit is uniek in de regio.

Wat houdt geboortefotografie in? Geboortefotografie is het in beeld brengen van het volledige geboorteproces: weeën, bevalling en de eerste uren na de geboorte. De geboortefotograaf is onopvallend aanwezig en registreert, in verhalende stijl, de gebeurtenissen zoals deze zich voordoen. Ouders en fotograaf spreken vooraf met elkaar af wat ze wel en niet gefotografeerd willen hebben en hoe ze de reportage willen ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van een boek of alleen digitale foto’s. Ook een geboorteverhaal behoort tot de mogelijkheden.

Ook foto’s bij een keizersnede Wilma Dinnissen, verpleegkundige, is blij met de nieuwe service: “Soms is een fotograaf of familielid van de aanstaande ouders bij de bevalling aanwezig om foto’s te maken. Maar als de baby met een keizersnede ter wereld moet komen, mag alleen de vader mee de OK in. Het bijzondere moment van de geboorte kan dan niet professioneel worden vastgelegd en dat is jammer. Met de geboortefotograaf hebben we hiervoor een mooie oplossing gevonden.”

Goed voorbereid De professionele geboortefotografen waar het ziekenhuis mee samenwerkt zijn goed voorbereid. Ze hebben allemaal een uitgebreide instructie en rondleiding gekregen over de afdeling en op de OK. Ook kennen zij de richtlijnen voor kleding en hygiëne. In principe worden medische handelingen, artsen en verloskundigen niet, of niet herkenbaar, in beeld gebracht. Het gaat om het vastleggen van emoties, interactie en sfeer. Het Maasziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de regio waar geboortefotografie ook op de OK mogelijk is.