15 jan, 18:02
2017
Vakredactie
Financieel
Huub Derksen

Hypotheek in 2017 - Wat verandert er?

Er staan weer wat wijzigingen voor 2017 in de planning waar huizenkopers rekening mee moeten houden. Kun je volgend jaar meer of minder lenen?Elk jaar gaat er wel iets veranderen gericht op hypotheken. Al meerdere keren is de regeling van de hypotheekrenteaftrek beperkt. Ook dit jaar gaat deze vlieger weer op. De belangrijkste conclusie is dat je niet zonder een zak geld kunt bij het kopen van een huis. Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen.

Nadeel: Je kunt nog maar 101 procent lenen

Bij het kopen van een huis ook de kosten volledig meefinancieren zit er al een tijdje niet meer in. Vanaf 2017 kun je nog maar voor één procent aan kosten meefinancieren in je hypotheek. Je koopt een huis van 250.000 euro, en maar 2.500 euro van de bijkomende kosten kun je meefinancieren. Dit maakt het kopen van een huis een lastige missie. Potentiële kopers moeten namelijk kans zien om een spaarpot van duizenden euro’s op te bouwen, voordat ze een huis kunnen kopen. In 2018 kun je kosten niet meer meefinancieren. Nadeel: Huiseigenaren met een hoog salaris krijgen minder terug

Tot een paar jaren geleden kon je de betaalde hypotheekrente aftrekken in de hoogste belastingschijf, tenminste als de top van je inkomen hierin viel. Dat kan niet meer. De hoogste belastingschijf kent een belastingtarief van 52 procent. Dit jaar hebben huiseigenaren met een inkomen in deze schijf recht op 50,5 procent aan belastingvoordeel. In 2017 zakt dit percentage naar 50 procent. Voor de meeste grootverdieners is het een klein verschil in teruggave, maar de verlagingen blijven jaarlijks door gaan tot ze de hypotheekrente nog maar kunnen aftrekken tegen 42 procent. Met een inkomen boven afgerond 67.000 euro, zit je in de hoogste belastingschijf.

Voordeel: NHG bedrag gaat omhoog

Het is niet alleen maar slecht nieuws. Meer huizenkopers kunnen gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie. Je mag in 2017 maximaal een huis kopen van 245.000 euro om aanspraak te kunnen maken op NHG. Dit brengt verwarring, want de grens ligt in 2016 ook al op 245.000 euro. Het grote verschil is dat de rekenregels veranderen. De hypotheek mag inclusief kosten nu niet hoger zijn dan 245.000. Vanaf volgend jaar is de maximale leensom met NHG gekoppeld aan de koopprijs van een huis, niet meer aan de hypotheekschuld.

Voordeel: Kinderen helpen aan een huis

Na 1 januari wordt het weer mogelijk om eenmalig belastingvrij tot 100.000 euro te schenken aan je kinderen. Ze moeten het bedrag wel gebruiken voor de eigen woning. Dit kan zijn het kopen of verbouwen van de eigen woning, maar aflossen mag ook. Er zijn wel voorwaarden. De ontvanger van het geld mag niet ouder zijn dan 39 jaar. Eventueel worden eerdere schenkingen verrekenend. Je mag ook schenken aan iemand anders dan je kinderen. Het hoeft natuurlijk geen 100.000 euro zijn. Minder mag ook.

Interesse is een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek? Maak dan meteen een afspraak met Huub Derksen of Bouke de Bruin door telefonisch contact met ons kantoor op te nemen via 0485-572129.