15 feb, 13:47
2014
In de kijker
Kees de Bruin Fotografie: Ellis van Eijden

ITB Boxmeer heeft verstand van lucht

BOXMEER - ITB bewerkt kunststoffen tot energiebesparende ventilatiesystemen, bouwt luchtwassers en duurzame energiesystemen.

Installatie Techniek Boxmeer is in 1982 opgericht door Toon van de Laar en Antoon van der Linden. Ze waren collega's bij een installatiebedrijf en begonnen met een kantoor aan huis in Beugen en een werkplaats in Oeffelt. Ze richtten zich in het begin vooral met verwarmingen en loodgieterswerk op de agrarische sector. Wat later leverden ze ook dakkokers van kunststof. Omdat de fabrikant die destijds maar in een maat maakte, gingen ze zelf over tot de productie van kokers in verschillende diameters. In 1982 ontwikkelde ITB een warmtewisselaar, waarmee vloeibare mest kan worden gedroogd. Al snel volgde de internationale doorbraak en het personeelsaantal steeg van 2 naar 17. Inmiddels was Sjaak van der Linden tot de directie toegetreden. Van 1989 tot 1999 werd een grotere werkplaats betrokken aan de Valendries, daarna werd een pand gebouwd op industrieterrein Saxe Gotha met driemaal meer ruimte. In 2008 werd een filiaal in China geopend.

"We hebben de zware jaren binnen de agrarische sector ook meegemaakt natuurlijk", zegt Sjaak van der Linden, "maar dat stimuleerde ons steeds nieuwe oplossingen te zoeken voor de problemen. Onze omzet stijgt door het stroomlijnen van de organisatie en een gestructureerde marktbewerking, productverbreding en innovatie. Een nieuwe poot aan ons bedrijf is IndiEco" ITB was in 2011 genomineerd voor de 'Ondernemersprijs Land van Cuijk'.

ITB biedt wereldwijd totaaloplossingen aan als producent van klimaatsystemen. "We zijn nog een echt productiebedrijf, die zijn er niet zoveel meer hier op het industrieterrein", zegt Sjaak van der Linden, managing directeur van ITB Companies. "We staan garant voor kwalitatief hoogwaardige en innovatieve producten voor de agrarische en industriƫle sector. We zijn sterk gericht op energiebesparing en milieutechniek, zowel in woningen, hallen, stallen als bedrijfsgebouwen. Niet voor niets is onze slogan 'Klimaat op maat'. Door goed naar onze klanten te luisteren komen wij met nieuwe oplossingen".

Het bedrijf levert aan ruim 70 landen warmtewisselaarsystemen, luchtconditioners, duurzame energiesystemen, control equipement, ventilatiesystemen, ventilatoren, heatingblokken, luchtwassers, dakkokers en kanalen. Een van de laatste innovaties van ITB, speciaal voor de tuinbouw, is de techniek van het brengen van verse voorverwarmde lucht dichtbij de wortels van de planten, waardoor de droge lucht voorkomt dat er mogelijke schimmelvorming kan ontstaan bij de planten, waardoor tevens fors op energie wordt bespaard. ITB is een voorname leverancier en partner in deze innovatieve techniek. De luchtbehandelingskasten van kunststof worden volledig bij ITB geproduceerd en zijn uitgevoerd met of zonder warmteterugwinning.

ITB Companies is gevestigd aan Lionstraat 10, industrieterrein Saxe Gotha, in Boxmeer. Zie voor meer informatie: www.itbboxmeer.nl.