04 aug, 07:23
Nieuws

Tante Riek wordt 107, familie en zorgpersoneel is zuinig op Brabants oudste

Het had zo’n mooie dag kunnen worden: de 107e verjaardag van Riek Hendriks-Uijen in Wanroij. Maar zowel familie als personeel van het zorgcentrum waar ze woont wil er deze dinsdag amper bij stilstaan. Juist uit respect voor haar. Om haar te sparen, want de afgelopen weken is Brabants oudste inwoner met de dag zwakker geworden. “We zijn er zuinig op”, vertelt neef Theo Hendriks uit Nuenen.

Het is volgens hem een wonder dat zijn tante Riek deze respectabele leeftijd heeft gehaald. En dat zonder noemenswaardig medicijngebruik. Zelfs corona krijgt de krasse Wanroijse er niet onder. Theo: “Ik sta er versteld van en bovendien: ze blijft lief, is nooit boos. Haar lijfspreuk is altijd geweest: luisteren naar wat anderen zeggen, maar blijf opgeruimd.”

Trots op tante Riek
De inwoner van Nuenen heeft het er graag voor om de rol van mantelzorger, zoals hij het zelf noemt, op zich te nemen. Samen met enkele familieleden overigens én de medewerkers van zorgcentrum De Lookant in Wanroij. Ook daar zijn ze maar wat trots.

Alles en iedereen lijkt de geboren Gelderse te overleven. Van wereldoorlogen tot economische crisissen. Bovendien moest ze eind 1995 afscheid nemen van haar man, die toen 96 was. Piet Hendriks heeft enige tijd in Provinciale Staten gezeten en hij was een graag geziene gast in het dorp. Na zijn dood bleef Riek Hendriks-Uijen op de boerderij wonen in de dorpskern van Wanroij waar ze lief en leed met haar Piet deelde. Ze kreeg nog wel gezelschap van twee zussen. Nadat ook zij waren overleden, verhuisde ze naar het zorgcentrum. Dat was twee jaar geleden. “De mensen daar zijn zo lief voor haar. Echt, geweldig personeel, maar tante Riek is dan ook een engel om voor te zorgen”, vertelt Theo dankbaar.

De tel enigszins kwijt
Hij vertelt dat zijn tante kinderloos is gebleven hoe graag ze het anders had gezien: “Tante Riek wilde eigenlijk zes kinderen en ome Piet ook zes. Twaalf kinderen hadden ze op de wereld willen zetten, het is er helaas niet van gekomen.” Aan levensgeluk heeft het haar echter niet ontbroken, vertelt Theo Hendriks. Of ze het beseft dat ze 107 wordt? Toen haar dat onlangs werd voorgehouden, leek ze de tel enigszins kwijt zijn geraakt. Niemand die dat haar kwalijk durfde te nemen.

Het is niet de eerste keer dat een inwoner van Wanroij 107 is geworden. Vier jaar geleden bereikte de in Vierlingsbeek geboren Wim Hendriks deze mijlpaal. Hij overleed twee maanden na zijn 107e verjaardag. Wim Hendriks was niet alleen plaats- en naamgenoot, maar ook een zwager van Riek Hendriks-Uijen.

LEES OOK:

Riek blaast 106 kaarsjes uit maar is nét niet de oudste van Brabant: 'Ik ben heel content'

Oudste man van Nederland overleden, Wim Hendriks uit Wanroij werd 107


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »