01 jan, 09:33
2017
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen en RegioBank Wanroij

Tweedehands auto gekocht? Hoe verzekert u die?

Een gloednieuwe auto is duur en vermindert bovendien snel in waarde. Geen wonder dat veel Nederlanders liever een gebruikte auto kopen. Maar hoe verzekert u een tweedehands auto het best?

Per jaar wisselen 1,8 miljoen auto’s van eigenaar, vier keer meer dan er nieuwe auto’s verkocht worden. Of het nu om een bijna-nieuwe bolide gaat of een aftands karretje dat het stug volhoudt, u wilt er de beste verzekering voor. Waar moet u op letten?

WA of meer? Hoe oud uw auto ook is, u bent altijd verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Maar blijft het daarbij of kiest u een uitgebreidere dekking? Dat hangt voor een groot deel af van de leeftijd van de auto. Vuistregel: tot een jaar of vier, vijf is een allrisk verzekering nog de moeite waard, daarna is beperkt casco een betere keuze en voor een auto vanaf een jaar of acht zou alleen een WA-verzekering zinvol zijn. Maar er speelt meer. De auto kan in een prima conditie zijn, al is hij wat ouder. En als u een hoge no-claim heeft, kan het premieverschil tussen alleen een WA-verzekering en een allrisk-autoverzekering wel eens klein zijn. Misschien is het in die gevallen toch handig om meer te verzekeren dan de aansprakelijkheid alleen. Wij bespreken dat graag met u.

Total loss Belangrijk bij de keuze van een autoverzekering is ook de vraag wat u krijgt uitgekeerd bij een total loss. Een aantal verzekeraars heeft een zogenaamde aanschafwaarderegeling. Bij een total loss krijgt u dan de aanschafprijs vergoed. Maar de voorwaarden verschillen nogal. Veel autoverzekeraars keren bij een total loss de aanschafwaarde alleen uit als de auto nog niet te oud is. De grens kan variëren van 3 tot 18 jaar. Toch zijn er ook verzekeraars die geen ouderdomsgrenzen hanteren. U krijgt bij een total loss dan altijd de aanschafprijs uitgekeerd. Verder maakt het uit waar u de auto gekocht heeft. Sommige verzekeraars hebben uitsluitend een aanschafwaarderegeling wanneer de auto bij een officiële (merk)dealer is aangeschaft en dus niet als u hem bij een particulier heeft gekocht.

Vraag ons om een vergelijking Er zijn veel verschillende autoverzekeringen op de markt, elk met hun eigen polisvoorwaarden. Wij gaan graag met u in gesprek over de verzekering die het beste past bij uw auto, uw wensen en uw mogelijkheden. Neem contact op met ons kantoor voor een gedegen vergelijking van autoverzekeringen op prijs en voorwaarden.