Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij

Eigen risico en eigen bijdrage in de zorg, hoe zit dat?
14 November 2016
Ook als u goed verzekerd bent, krijgt u medische zorg niet altijd (volledig) vergoed. Het kan namelijk heel goed zijn dat voor die zorg een eigen risico geldt. Of dat u een eigen bijdrage moet betalen. Hoe zit dat precies? De belangrijkste vragen op een rijtje.

Hoe hoog is het eigen risico?
Het eigen risico bedraagt 385 euro. Dat is zo in 2016 en dat blijft zo in 2017. Het eigen risico gaat volgend jaar dus niet omhoog.

Mag ik het eigen risico ook op nul zetten?
Nee, het eigen risico van 385 euro is verplicht. U kunt er niet onderuit.

Kan ik een hoger eigen risico kiezen?
Naast het verplichte eigen risico kunt u bij veel zorgverzekeraars ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico, vaak tot maximaal 500 euro. In totaal komt uw eigen risico dan op maximaal 885 euro per maand. Kiest u voor een hoger eigen risico, dan betaalt u minder premie. Maar let op! U moet het geld wel beschikbaar hebben als u een dure ingreep moet ondergaan.

Geldt het eigen risico altijd?
Nee, het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Om te beginnen valt alleen de zorg die in het basispakket zit onder het eigen risico. Bent u aanvullend verzekerd, dan hangt de vergoeding af van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan betaalt u de zorg die niet in het basispakket zit helemaal zelf.
Belangrijk om te weten is dat bepaalde zorg die in het basispakket zit niet onder het eigen risico valt, onder meer:
 Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar.
 Consult bij de huisarts. Voor een behandeling door de huisarts geldt het eigen risico wel.
 Hulpmiddelen die u in bruikleen heeft.
 Zorg door een wijkverpleegkundige.
 Voor medicijnen geldt het eigen risico wel, maar veel zorgverzekeraars rekenen dit niet als u een voorkeursgeneesmiddel neemt. Dit medicijn heeft dezelfde werking als een ander middel, maar is veel goedkoper.

Wat valt er niet onder het eigen risico? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/eigen-risico-zorgverzekering

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage?
Voor bepaalde zorg uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor een verloskundige, voor kraamzorg en voor bepaalde hulpmiddelen die u aanschaft. Moet u eigen risico en een eigen bijdrage betalen? Een eigen bijdrage betaalt u altijd boven op het eigen risico.

Voor welke zorg betaalt u een eigen bijdrage? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wanneer-eigen-bijdrage-zorgverzekering

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?
Het eigen risico kent een maximum. Als u de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald heeft, is het eigen risico op en worden verdere zorgkosten in dat jaar gewoon vergoed. De eigen bijdrage heeft geen maximum: als er een eigen bijdrage geldt, moet u deze altijd betalen.

U kunt weer overstappen
Binnenkort maken de zorgverzekeraars hun premies en pakketten voor volgend jaar bekend. U heeft dan weer tot 31 december de gelegenheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wilt u advies over een zorgverzekering die aansluit op uw zorgwensen? Neem dan contact op met ons kantoor.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij
Raamweg 4
5446 BE Wanroij