Henk Geene

Laat Shell maar de grond in zakken
2 Mei 2016
Al meer dan 30 jaar wachten de Groningers op een redelijke compensatie voor de gevolgen die zij ervaren van de aardgaswinning in hun provincie. Die gevolgen betreffen met name hun woningen, die als gevolg van de bevingen (forse) schade hebben opgelopen. Compensatie wordt tot nu toe zeer traag en sterk onvoldoende geboden. Terwijl heel Nederland al bijna een halve eeuw geniet van de winsten van de aardgaswinning, zitten de Groningers door de winning in de problemen. Naast de schade aan hun woningen, zijn deze ook nagenoeg onverkoopbaar geworden. Wie wil er een huis kopen in het bevingsgebied, wetende dat de NAM(Nederlandse Aardolie Maatschappij) zeer terughoudend is in haar compensatiebeleid. Shell is voor de helft aandeelhouder van de NAM.

Afgelopen week heeft Shell de Groningers gedreigd met de mededeling dat verdere terugschroeving van de gaswinning mogelijk tot gevolg heeft dat de compensatie van hun schade op de tocht staat! Door het terugschroeven van de gaswinning lopen de winsten van Shell immers ook terug. Uit deze opstelling van Shell kun je maar één conclusie trekken: het behoud van de dividenduitkeringen aan de aandeelhouders, weegt voor Shell zwaarder dan de ellende van de Groningers. Hoe is het toch mogelijk dat deze multinational zover gezonken is?
In het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit 2015, staat de volgende passage: ”De NAM heeft jarenlang geen rekening gehouden met de veiligheid van de bewoners. De NAM had enkel oog voor de economische baten van het aardgas.” Hoe durf je, als Shell, tegen de achtergrond van het genoemde rapport middels, in een brief aan de Groningers, te dreigen met het verlagen van de schade compensatie. Waar haalt Shell de lef vandaan voor zo’n stap?

Als je buurman een groot gat graaft langs je huis en de fundering van je huis gaat verzakken, dan zul jij je buurman aansprakelijk stellen voor de door jou geleden schade. Vergoedt je buurman de door jou geleden schade niet, dan zul je naar de rechter stappen om alsnog de schade vergoed te krijgen. Onlangs nog is de NAM veroordeeld door de rechter tot het vergoeden van de schade en ook is Shell verplicht de waardedaling van de huizen te compenseren. Hoe kun je dan toch zo’n brief naar de Groningers schrijven. Je weet als Shell dat je juridisch geen poot hebt om op te staan. Het is de brutaliteit ten top. Het getuigt van een volstrekt amorele opstelling. Shell gaat er blijkbaar van uit dat de gezagsgetrouwe, eerzame Groninger zich nog steeds zal schikken naar de grillen van de multinational.
Vorige week schreef ik over de groeiende volkswoede die als gevolg van het gedrag van multinationals(denk maar aan de belastingontwijking) over de hele wereld groeiende is. Als je de Groningers over de kling wilt jagen, dan moet je zo’n brief schrijven.

Volkswagen belazert wereldwijd haar klanten middels dieselgate. Volkswagen heeft lak aan het milieu. Met dieselgate laat Volkswagen zien dat ze maar één ding voor ogen hebben: Euro's. Multinationals als Volkswagen en Shell zijn Euro gedreven. De belangen van de aandeelhouders van Shell worden hoger gewaardeerd dan de belangen van de Groningers.
Een jaar of 15 geleden, wilde Shell het afgedankte olieplatform Brentspar in de oceaan laten zinken. Dit was zeer tegen de zin van een groot aantal milieu actiegroepen. Zij slaagden er in de Nederlandse autobezitters te doen besluiten om de tankstations van Shell voortaan voorbij te rijden. Deze actie bleek zeer effectief en met de staart tussen de benen besloot Shell het olieplatform op land te ontmantelen. Herhaling van deze actie is nu op zijn plaats. Laten we ophouden met Shellbrandstof te tanken zolang Shell weigert om de Groningers ruimhartig tegemoet te komen.

Henk Geene April 2016
Contactgegevens
Henk Geene
Noordstraat 44
5446xb Wanroij
Leden
Er zijn nog geen leden aangemeld.
Bent u lid van deze vereniging? Meld u snel aan en blijf op de hoogte! » Ik ben een lid