06 jul, 13:26
2015
Algemeen
Gemeente Sint Anthonis

Jaarrekening unaniem aangenomen en raadsgriffie scoort goed bij inspectie

Jaarrekening en voorjaarsnota unaniem aangenomen

Gisterenavond is door de raad van de gemeente Sint Anthonis de jaarrekening en de voorjaarsnota unaniem aangenomen door de drie partijen SAN, CDA en VVD . De raad sprak waardering uit voor het feit dat de doelstellingen zoals verwoord in de begroting 2014 bereikt zijn en dat de organisatie spaarzaam met het geld is omgegaan. De jaarrekening sluit af met een positief resultaat van € 620.000.

De accountant, die in opdracht van de raad werkt, stelde in haar rapport dat college en ambtelijke organisatie: “de bedrijfsvoering structureel op een hoger niveau tilt” . Daarnaast heeft de accountant vanwege het gevoerde (financiële) beleid een goedkeurende accountantsverklaring voor zowel de getrouwheid als de financiële rechtmatigheid afgegeven.

Ook over de voorjaarsnota was de raad positief. Deze geeft ruimte tot het oppakken van al het, in het coalitieprogramma “samenwerken aan de toekomst”, opgenomen nieuw beleid. De raad heeft in het debat verder nog wensen en ideeën meegegeven die verder opgepakt kunnen worden.

Nu uit de herverdeling van het gemeentefonds blijkt dat de gemeente Sint Anthonis in het verleden te weinig middelen heeft gekregen om haar taken op een goede wijze uit te kunnen voeren, en dit in de meicirculaire gecorrigeerd is, heeft de gemeente Sint Anthonis structureel substantieel meer geld ter beschikking. Kortom een goede en solide basis om aan de begroting voor 2016 invulling te geven.

Er waren vanuit de raad complimenten voor zowel college als ambtelijke organisatie.

Coalitieprogramma op koers De uitvoering van het coalitieprogramma ligt op koers en zal in de komende jaren daadkrachtig ter hand worden genomen.

Raadsgriffie Sint Anthonis scoort goed in archiefinspectie BHIC

Op 25 maart 2015 heeft een archiefinspectie bij de raadsgriffie van de gemeente Sint Anthonis plaatsgevonden. De inspectie betreft het informatiebeheer en archivering bij de griffie. De werkwijze van de griffie voldoet volgens het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) op alle punten aan de geldende wet- en regelgeving.

De Griffie De griffie is er voor de raad. In de gemeente Sint Anthonis bestaat de griffie uit een griffier en een assistent griffier. De griffier adviseert, ondersteunt en faciliteert de gemeenteraad en individuele raadsleden. Raadsleden hebben naast het raadswerk vaak een baan, bedrijf of studie. Om alles in goede banen te leiden, staat de griffier de raadsleden bij. De griffier plant vergaderingen, zorgt voor volledige en juiste vergaderstukken en adviseert over voorstellen, werkwijze en/of aanpak. De griffier is onafhankelijk en neutraal. Vanuit deze positie kan een griffier een raadslid professioneel bijstaan en adviseren. Om de belangen van de raad goed te kunnen waarborgen, werkt de griffier intensief samen met burgemeester en gemeentesecretaris en overlegt veelvuldig met directie, wethouders en beleidsmedewerkers. Ook de samenleving kan rekenen op de griffier. Zoeken inwoners en instanties contact met raad, fracties en/of raadsleden? Of willen ze gebruik maken van het spreekrecht, een burgerinitiatief indienen? Dan staat de griffier voor hen klaar.