28 jan, 10:28
2016
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen en RegioBank

Lijfrenteverzekering voortijdig afkopen?

U heeft ooit een lijfrenteverzekering afgesloten, waar u een aardig kapitaal in heeft opgebouwd. Dat geld zou u nu goed kunnen gebruiken, maar het einde van de looptijd is nog niet in zicht. Kunt u dan uw lijfrente afkopen?

Een lijfrente heeft een bepaalde looptijd en in principe mag u het geld niet voor die datum laten uitkeren. Maar stel dat u nu geld nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege dalende inkomsten of een echtscheiding. Is afkoop dan een optie? Dat hangt van de soort lijfrenteverzekering af. Een verzekering die is afgesloten na 31 december 1991, mag u afkopen als de afkoopsom niet hoger is dan 4.281 euro. Heeft u de lijfrenteverzekering vóór 16 oktober 1990 afgesloten of heeft u na 1991 geen premies meer betaald? Dan kunt u ook zonder problemen uw lijfrente afkopen.

Revisierente betalen Anders is dat voor een lijfrente die is afgesloten na 31 december 1991 en met een opgebouwd kapitaal boven 4.281 euro. Bij deze verzekeringen gaat de afkoop u geld kosten. Allereerst betaalt u 20 procent aan revisierente. U heeft namelijk de premies van de lijfrente al die jaren af mogen trekken en zo een mooi belastingvoordeel in de wacht gesleept. Maar de aftrekmogelijkheid gold alleen onder de voorwaarde dat u de volledige looptijd zou uitdienen.

Inkomstenbelasting Met de revisierente alleen zijn we er nog niet. Ook voor de inkomstenbelasting wordt direct afgerekend. De verzekeraar draagt daarvoor 52 procent van de afkoopsom af aan de fiscus. U krijgt daardoor een veel lagere uitkering dan u zou verwachten. Wel kan het zo zijn dat u die ingehouden inkomstenbelasting (voor een deel) weer terugkrijgt bij de eerstvolgende belastingaangifte. Want als uw totale inkomen in het jaar van de uitkering erg laag is, valt u in een lagere belastingtarief.

Opgeven of volhouden? Of u bij financiële problemen uw lijfrente moet laten uitkeren is een kwestie van rekenen en afwegen. Staat het water u echt aan de lippen? Dan rekenen wij voor u uit wat de afkoop van uw lijfrenteverzekering u gaat kosten en bespreken we welke andere mogelijkheden u heeft om uit de financiële problemen te raken.